Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Χοροί και Τραγούδια των Τζουμέρκων
Do you like this story?
Τα κείμενα που σχετίζονται με την παράδοση των χωριών των Τζουμέρκων και ειδικότερα των Χουλιαράδων είναι βασισμένα στη δουλεία της Φιλολόγου Μαρίας Παπαθανασίου - Παπαντωνίου.
Από παλιά και μέχρι σήμερα σ’ όλα σχεδόν τα χωριά της Ελληνικής υπαίθρου και πολύ περισσότερο στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, η μόνη ψυχαγωγία που μπορούσαν να πάρουν καθολικά μέρος γυναίκες, άνδρες, γέροι, νέοι, μικροί, μεγάλοι, ήταν ο γενικός χορός που γινόταν στα Πανηγύρια, τη Λαμπρή ( Ανάσταση), τις Αποκριές, τους γάμους. Στα μπάτια επίσης τραγουδούσαν κυρίως οι γυναίκες και σπανιότερα και άνδρες. Ακόμα σε σε στιγμές της καθημερινότητας όπως στα χωράφια ή όταν ασχολούνταν με τα ζώα τραγουδούσαν ή μοιρολογούσαν.
Ο χοροός δωρικός και με απλούς κανόνες. Μπροστά οι άνδρες κατά ηλικία και ακολουθούν οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο. Τραγούδι με το στόμα, χοροί απλοί στα τρία ή μέσα-έξω. Τραγουδούσαν φροντίζοντας να υπάρχει αρμονία υπεραρκετή ώστε να μη χάνεται ούτε βήμα. Τραγούδια ταιριασμένα στον Πρωτοχορευτή, ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα, τη μόρφωση, τη κοινωνική του θέση, το όνομα, τη λεβεντιά.
Οι γυναίκες ήταν πιο επιτήδειες στην καταλληλότητα του τραγουδιού, παρόλο που τραγουδούσαν πρώτα οι άνδρες και έπειτα επαναλάμβαναν οι γυναίκες τον ίδιο στίχο. Τα πιο συνηθισμένα τραγούδια ήταν: Οι κύκλες (Καγκελάρι), Δελή-Παπάς, Δημήτρη Τσιάρας, Τώρα ο ήλιος έγειρε(Κυνηγός), Ιεροσόλυμα (Πάσχα),Σήμερα θε να κατεβώ(αρραβωνιασμένος-παντρεμένος, συνήθως πασχαλινό), Σταφύλλι μου κρουστάλλινο, Γραμματικός, Γιωργάκης, Δήμος, Ανάμεσα τρεις θάλασσες, Μηλίτσα, Να ‘χα νεράτζι να ‘ριχνα, Αστρί μου και φεγγάρι μου, Που ‘σουν πουλί πουλάκι μου, Ο μάκρος του γυαλού και Παιδιά της Σαμαρίνας.This post was written by: Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων
Στα χνάρια όσων διατηρήσανε και διασώσανε την Πολιτιστική μας Παράδοση. Ακολουθήστε μας Twitter
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “Χοροί και Τραγούδια των Τζουμέρκων”
Δημοσίευση σχολίου