Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Χ.Ο.Χ (κλίκ εδώ)




                                            ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ

Οι Χουλιαράδες είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, ανήκει στο δήμο βορείων Τζουμέρκων και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού , κοντά στη συμβολή των ποταμών Αράχθου και Καλαρίτικου.
Αποτελούσε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο μια ζωντανή κοινότητα με πλούσια πολιτιστική παράδοση.
Το χωριό είναι γνωστό για την τραγουδιστική του παράδοση , στο παρελθόν ανέδειξε τον τραγουδιστή Γάκη Σόντη ο οποίος το 1930 ηχογραφήθηκε από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ, ενώ στις μέρες μας ο Γιάννης Παπακώστας είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους ηπειρώτες τραγουδιστές και κατάγεται από τούς Χουλιαράδες.
Την τοπική παράδοση την χαρακτηρίζουν τα αρχέγονα χορευτικά μοτίβα και ο παλιός τραγουδιστικός τρόπος, αλλά και η δυναμική , η αφομοίωση νέων στοιχείων που αναδεικνύουν μια κοινότητα ανοιχτή στον ευρύτερο πανελλήνιο χώρο.
Στην τοπική πολιτιστική παράδοση ενσωματώνονται νέα στοιχεία, μετασχηματίζονται και δημιουργούν μια διακριτή μουσικοχορευτική παράδοση που την χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός και ο αυτοσχεδιασμός, στοιχεία τα οποία είναι έκδηλα στις περιστάσεις του γλεντιού .
Ο λιτός δωρικός τρόπος φανερώνεται στο χορό «Κύκλες» που αναβιώνει στην πλατεία του χωριού κάθε καλοκαίρι στις 9 Σεπτεμβρίου.
Οι κύκλες αποτελούν ένα τελετουργικό χορό με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα. Παλιότερα αλλά και σήμερα η λειτουργική του αξία επικεντρώνεται στην αναδιαπραγμάτευση μέσω του εθίμου της ταυτότητας και συνάμα της ετερότητας  των ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους απ’ το χωριό.
Παρόλα αυτά στη συνείδηση των κατοίκων το έθιμο συνδέεται ευθέως με την συμμετοχή των Τζουμερκιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Μια εκδοχή που αναπαράγει η τοπική προφορική παράδοση μέχρι σήμερα .
Ο Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων αναβιώνει από το 1993 την τοπική αλλά και την ευρύτερη μουσικοχορευτική παράδοση με διοργανώσεις και συμμετοχές σε πολλές εκδηλώσεις,φεστιβάλ,  θεατρικές ομάδες κ.α  τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, και συμβάλλει με προτάσεις και δράσεις στον πολιτισμό.

Χοροδιδάσκαλος: Βασίλης Ράπτης
Πρόεδρος του Συλλόγου: Αλέκος Θεοχάρης
xoreftikos.omilos.xouliaradon@gmail.com

0 Responses to “ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Χ.Ο.Χ (κλίκ εδώ)”

Δημοσίευση σχολίου