Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΦΥΡΑ ΛΥΣΙΑΣ!!!!!!!








5 Responses to “ΓΕΦΥΡΑ ΛΥΣΙΑΣ!!!!!!!”

Canyoning in Greece είπε...
Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2013 7:28:00 π.μ.

Επισκεφτείτε το νερόμυλο στο Τσίμοβο, δίπλα στον Άραχθο και το ναό του Αγίου Αθανασίου (19ος αιώνας).
Συνεχίζοντας, μετά από διαδρομή 2 χμ., φτάνετε στο Πετροβούνι (υψ. 1030 μ.). Οι γνώστες του canyoning μπορούν να κατέβουν με σκοινιά και με αρκετή προσοχή στο φαράγγι του Πετροβουνίου με τους πέντε συνεχιζόμενους καταρράκτες, διαδρομή με αρκετές δυσκολίες. Από τ’ αλώνι του Παπαγούλα (υψ. 1060 μ.), μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα προς τον Άραχθο και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Μέσα από το παρθένο ελατοδάσος προσεγγίζετε τα Ποτιστικά (υψ. 940 μ.), που απέχουν 35 χμ. από τα Ιωάννινα.Στη χαράδρα του Χρούσια βρίσκεται ο δεύτερος νερόμυλος που λειτουργεί και ως νεροτριβή.
Ξεχωριστή είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην κορυφή Πρίζα, που είναι σκαλισμένη στο βράχο για να προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους. Πάνω από το χωριό σώζεται το καθολικό της μονής του Προφήτη Ηλία.
Το Συρράκο αποτελεί αφετηρία για την κορυφή Πρίζα (υψ. 2017 μ.), μέσω της διαδρομής Χρύσα – Άγιος Αθανάσιος – Κορυφή, σε πορεία 4 ωρών περίπου. Καλοσχηματισμένο μονοπάτι που σε πολλά σημεία του είναι πετρόκτιστο, οδηγεί στους γειτονικούς Καλαρρύτες, διασχίζοντας τη δύσβατη χαράδρα του Χρούσια, μετά από πεζοπορία 1 ώρας περίπου.
Επιστρέφοντας από το Συρράκο στο Παλαιοχώρι επισκεφτείτε την εκκλησία του Πριάβολου και από ’κει με νότια κατεύθυνση οδηγήστε στο Μιχαλίτσι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. και απέχει 42 χμ. από τα Ιωάννινα. Στο βόρειο άκρο του χωριού βρίσκεται ο πετρόκτιστος ναός των Αγίων Πάντων (1836), που είναι κτισμένος στη βάση προχριστανικού κτίσματος. Ο ναός είναι τρίκλιτος, θολωτός με τέσσερις κολόνες να συγκρατούν με τόξα τον τρούλο. Αξιόλογη είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1876), όπου γίνεται το τριήμερο πανηγύρι, που αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα. Επισκεφτείτε το νερόμυλο και την κρεμαστή γέφυρα Γκόγκου (1935), έργο του Γερμανού μηχανικού K. Baykman καθώς και τη λαογραφική συλλογή του χωριού. Από τη γέφυρα Γκόγκου μπορείτε ν’ απολαύσετε το rafting με κάποιο από τα οργανωμένα γραφεία της περιοχής. Η διαδρομή είναι σχετικά υψηλού βαθμού ( III + IV ), συνολικής απόστασης 17 χμ., σε συνεχόμενα περάσματα, μέσα από στροφές, βράχια και καταρράκτες και μετά από 3 ώρες καταλήγετε στη γέφυρα της Πλάκας. Η γέφυρα Γκόγκου είναι και αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής, που από το Φράξο καταλήγει στα Πράμαντα, μετά από πορεία 1 ώρας και 30΄ περίπου.
Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο με δυτική κατεύθυνση, οδηγήστε στους Χουλιαράδες, έδρα του δήμου Τζουμέρκων και πατρίδα του εκλεκτού φιλόλογου – μελετητή της Ηπείρου Χρ. Σούλη. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μ. και απέχει 34 χμ. από τα Ιωάννινα. Δίπλα από την κεντρική πλατεία του χωριού, στην κορυφή ενός δασωμένου λόφου, βρίσκεται η μονή της Αγίας Παρασκευής (1745). Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δύο εσωτερικούς τρούλους. Το καμπαναριό της κτίστηκε το 1899.
Το χωριό παρουσιάζει αρκετά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με αξιόλογα κτίρια, αλώνια, βρύσες, πηγάδια. Επισκεφτείτε το νερόμυλο στη θέση Κοροβέσιο και τη συρμάτινη γέφυρα της Λυσιάς. Στους Χουλιαράδες, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου γίνεται ημερήσιο πανηγύρι στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ακολουθεί γλέντι, όπου γίνονται οι «κύκλες» και τα «καγκέλια». Από τους Χουλιαράδες, μονοπάτι οδηγεί στο χωριό Βαπτιστή μέσα από μια καταπράσινη περιοχή, που περνά από τη ράχη Κουρούνα (1092 μ.) και καταλήγει στο χωριό μετά από πορεία 1 ώρας περίπου.
Η γέφυρα του Τσιμόβου αποτελεί αφετηρία για διαδρομή rafting ως τη γέφυρα της Πλάκας, συνολικής απόστασης 18 χμ., διάρκειας 3 ωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή θεωρείται από τις πιο δύσκολες στην Ήπειρο, με κατάβαση IV βαθμού δυσκολίας, με συνεχόμενα rapids, κατά τα οποία συναντάτε εντυπωσιακούς καταρράκτες καθώς και τις πηγές της Κλίφκης.


Canyoning in Greece είπε...
Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2013 7:31:00 π.μ.

Γιώργαρε στην επόμενη αποστολή να είσαι εκεί ... Όχι μόνο Όλυμπο ... Καλή αντάμωση Λεβέντη


Unknown είπε...
Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2013 8:31:00 π.μ.

Ραντεβού στα βουνά και στα ... Τσίπουρα !!!


Ανώνυμος είπε...
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013 2:13:00 μ.μ.

http://adf.ly/JmTaF
Ενδιαφέρον!!


Broner VOCALS είπε...
Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2015 3:43:00 μ.μ.

Η διαδρομη Χουλιαραδες-Βαπτιστης απο το μονοπατι ειναι καθαρη? Διακρινεται?


Δημοσίευση σχολίου